Екскурсія до Державного архіву Хмельницької області

Новини факультету

Студентське життя яскраве, адже насичене цікавими подорожами та подіями. Однією із таких подій стала екскурсія до Державного архіву Хмельницької області, яка відбулася 22 травня 2019 року за участю студентів та магістрантів історичного факультету на чолі з викладачем Хоптяром Юрієм Анатолійовичем, кандидатом історичних наук, професором кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін.

Під час екскурсії студенти дізнались про структуру та функціонування архіву, побачили процес реставрації документів, а також зазирнули у найпотаємніші куточки архіву, де зберігаються рідкісні старовинні джерела. Директор архіву Байдич Володимир Григорович, кандидат історичних наук ознайомив присутніх з історією архіву та фахівцями установи. Працівники архіву розповіли учасникам екскурсії про умови зберігання документів, повідомили вимоги температурного та світлового режимів. Також цікавою була інформація про біологічних шкідників, що можуть нанести шкоди історичним пам’яткам та які заходи необхідно вжити, щоб убезпечити документи.

Масштаби архіву не припиняли дивувати – великі стелажі із численною кількістю справ, що зберігаються у коробках, пергаментів та  газетних зібрань. Під час екскурсії вдалося побачити документи ХVІІІ-ХІХ ст. та навіть доторкнутися до історії. В архіві практикується експонування документів різної тематики. До уваги екскурсантів було представлено виставки присвячені Німецько-Радянській війні та пам’яті Небесної сотні.

Відвідавши фондосховище студенти ознайомились із процесом копіювання документів та проблеми, що виникають під оцифруванням джерел, а також шляхами їх вирішення.

Екскурсія до архіву виявилась напрочуд продуктивною та дозволила подивитись на професію архівознавця зблизька, розкривши значимість архівної установи, яка зберігає історичну пам’ять народу для досліджень.