Екскурсія древнім Львовом

Новини факультету

Однією з визначальних рис українського народу є його гостинність. Вкотре переконатися в цьому мали змогу студенти та викладачі кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка під час відвідин славного Львова 6-7 грудня. Головне завдання поїздки – проведення ознайомчої архівної практики на базі Центрального історичного архіву України в м. Львові (ЦДІАЛ України). Місто Лева зустріло гостей чудовою погодою, яка дозволила повною мірою насолодитися його красою.

Практиканти ознайомилися з умовами роботи ЦДІАУ – однієї з ключових архівних установ нашої країни. В архіві студенти також мали змогу співпрацювати зі справжніми фахівцями архівної справи – директором О. Стефаник, її заступником Є. Лісовською, завідувачем відділу давніх актів Б. Петришак. В архівосховищі знаходиться зібрання унікальних документів, найдавніші з яких представлені знаменитими берестяними грамотами, які датуються приблизно 1110–1137 рр. Працівники архіву відповідно до інструкцій намагаються зберігати цінні матеріали, та реставрувати їх, але брак коштів все ж таки не дозволяє повною мірою зреалізувати ці завдання. На жаль, ми дізналися, що між архівознавством як наукою і практикою існує велика розщелина.

Цікавою була й екскурсія містом, яку провів для гостей відомий львівський історик Ігор Чорновол. Він розповів про пам’ятні місця Львова, його видатних людей, про події, які відбувалися в місті впродовж багатьох віків. Дослідник заново відкрив унікальність міста навіть для тих, хто вже неодноразово бував у цій перлині України.Позитивні враження, корисна та цікава інформація, естетичне задоволення від архітектури – це те, що стало «колоритним» підсумком дводенного перебування студентів і викладачів кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін у Львові.

Руслан Нікітін, магістр 2 курсу історичного факультету