Відбулася презентація збірки поезій Василя Вишиваного “Минають дні”

Новини факультету

10 лютого в читальному залі центральної міської бібліотеки ім. Костя Солухи м. Кам’янця-Подільського відбулася презентація збірки поезій Василя Вишиваного “Минають дні” (справжнє ім’я і прізвище автора Вільгельм Франц фон Габсбург).

Василь Вишиваний – надзвичайно цікава й унікальна постать в українській історії,  яка поєднувала діяльність дипломата, військового діяча – командира легіону Українських Січових Стрільців, і поета особливо цікавим є той факт, що, не будучи українцем за походженням, він став активним репрезентантом української ідеї та активним учасником боротьби за її реалізацію.

До створення збірки долучилася кафедра образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка. Під керівництвом доктора мистецтвознавства, професора Наталії Урсу викладачі, студенти, випускники кафедри розробили ілюстрації до окремих віршів збірки, упорядником якої став Геннадій Данилович Бенкендорф.

Презентація збірки та життєпису Василя Вишиваного в Україні має надзвичайно важливе значення в освітньому процесі, зокрема у вихованні сучасної учнівської і студентської молоді свідомими й активними громадянами, для яких національна свідомість і національна ідентичність – це не теоретичні абстрактні поняття, а визначальні цінності. Саме тому популяризація презентованої збірки та біографії Василя Вишиваного – це потужне інформаційне підґрунтя формування здорової історичної свідомості, яка є невід’ємним складником міцного фундаменту нашої держави та її національної безпеки.

Ірина Паур,
директор Музею історії К-ПНУ, кандидат історичних наук

Олександр Юга,
кандидат історичних наук, старший викладач кафедри всесвітньої історії