Архівістика: теорія, методика та практика

Новини факультету

Формування та розвиток архівознавства як наукової галузі знань та навчальної дисципліни в країнах Європи зазвичай пов’язують з кінцем XIX – початком XX ст. Дещо пізніше формування архівної науки розпочалося на українських теренах.

Великий внесок у розбудову вітчизняної архівістики зробила Подільська архівна комісія, котра стояла на захисті та збереженні власнеукраїнської архівної спадщини на початку ХХ століття.

Закономірним є те, що саме в Кам’янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка 11-12 квітня 2019 року відбулася Міжнародна науково-практична конференція “Архівістика: теорія, методика, практика”, у якій взяли участь провідні фахівці-архівісти не лише з усіх куточків України, а й із-за кордону.

Перед початком конференції відбулася презентація наукових видань Державного архіву Хмельницької області – “В боротьбі за Україну: протистояння Якова Гальчевського більшовицькій владі в 1921-1924 рр. на Поділлі” та “Церковні літописи Поділля. Документи Фонду 315 “Подільська духовна консисторія (1795-1920 рр.)”.

На пленарному засіданні до присутніх звернувся ректор університету Сергій Копилов, який зазначив, що такі зустрічі є важливими, адже під час наукових дискусій віднаходиться істина.

Також із вітальними словами виступив директор Державного архіву Хмельницької області Володимир Байдич, котрий закцентував увагу учасників конференції на необхідності жвавого обговорення нагальних проблем, що стосуються сучасної української архівістики. За дорученням голови Хмельниьцкої обласної ради Михайла Загороднього, директор держархіву вручив грамоти обласної ради працівникам та викладачам університету. Окрему відзнаку отримав колектив кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін історичного факультету нашого вишу.

Вітання учасникам конференції від міського голови Кам’янця-Подільського Михайла Сімашкевича передав секретар виконавчого комітету міьскої ради Дмитро Васильянов. Він побажав усім присутнім плідної роботи та змістовних дискусій.

На пленарному засіданні були заслухані доповіді про наукові здобутки провідних архівних установ України, зокрема своїми досягненнями поділилися директор Центрального державного електронного архіву України Юрій Ковтанюк, директор Центрального державного кінофотофоноархіву України Владислав Берковський, директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства Олександр Гаранін та директор Державного архіву Хмельницької області Володимир Байдич.

Загалом, конференція пройшла в атмосфері змістовних наукових дискусій.