Відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Історія та особа: особа в історії»

Новини факультету

22 вересня в Кам’янець-Подільському національному університету імені Івана Огієнка відбулася ІІІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Історія та особа: особа в історії», присвячена 85-ій річниці від дня народження ректора університету, професора Анатолія Копилова.

Зі вступним словом виступив перший проректор університету Володимир Дубінський. Володимир Анатолійович привітав учасників і закцентував увагу на тому, що у 2011 році за ініціативи ректорату університету на засіданні вченої ради було ухвалено рішення про проведення першої такої конференції, яка була присвячена 75-ій річниці Анатолія Копилова – ректора університету, який 24 роки очолював виш. Сьогодні  заклад вищої освіти продовжує традицію, засновану 10 років тому, і в стінах вишу проходить конференція, у якій беруть участь не лише науково-педагогічні працівники нашого університету, але й науковці з різних куточків України.

З вітальним словом до учасників і гостей конференції звернулася Світлана Миронова, проректор із наукової роботи, доктор педагогічних наук, професор. У своїх спогадах Світлана Петрівна зазначила, що Анатолій Олексійович Копилов був прекрасним керівником, чудовим організатором і завжди цінував людей. «…Він не лише повірив у мене, але й змотивував до роботи. За це я йому щиро вдячна».

На пленарному засіданні учасники конференції заслухали цікаві та змістовні доповіді про життя й діяльність колишнього ректора університету, про його здобутки і поділилися власними спогадами. Свої доповіді виголосили: Олександр Завальнюк, доктор історичних наук, професор, академік АНВО (тема «Розвиток Кам’янець-Подільського державного педагогічного інституту за ректорування професора А. Копилова (1977-1997 рр.)»; Валерій Степанков, доктор історичних наук, професор, академік УАІН (тема «Новатор вишівського управління»); Анатолій Філінюк, доктор історичних наук, професор, академік АНВО (тема «Ректор А. Копилов і перші інституційні трансформації Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка»); Юрій Хоптяр, кандидат історичних наук, доцент (тема «Минуле і роздуми: спогади про ректора Анатолія Копилова») Майя Печенюк, кандидат педагогічних наук, професор (тема «Багатогранна творчість особистості ректора»); Віктор Федорчук, кандидат психологічних наук, доцент (тема «Життя, наповнене сенсом»); Олександр Волковинський, доктор філологічних наук, професор (тема «І йдуть буття години й днини, карбуючи рельєф сяйної постаті»); Надія Крючкова, провідний фахівець бібліотеки (тема «Анатолій Олексійович Копилов – науковець і ректор: спогади); Василь Ліщук, доцент кафедри легкої атлетики з методикою викладання (тема «Ректор Кам’янець-Подільського педагогічного інституту Копилов Анатолій Олексійович (1977–2001 рр.): спогад колеги»).

Заслухавши доповіді та спогади науково-педагогічних працівників, присутні ще раз переконалися, який величезний внесок у роботу і розвиток університету зробив упродовж своєї трудової діяльності Анатолій Олексійович. Також на конференції була представлена книжкова виставка «Історія та особа: особа в історії», яку підготували працівники бібліотеки К-ПНУ.