Українські археологи натрапили на дивне поховання: суперечить християнським традиціям

Новини факультету

Археологічна експедиція Кам’янець-Подільського державного історичного музею-заповідника відкрила сезон-2019. Про це повідомили представники музею на сторінці у Facebook.
Так розкопки не пройшли даремно і українським археологам є чим здивувати.
Команда музею в складі Петра Болтанюка, Ігора Старенького та студентів історичного факультету К-ПНУ імені Івана Огієнка Євгена Левінзона, Ільдара Яхієва дослідили поховання на території дачного кооперативу біля с. Баговиця Кам’янець-Подільського району.
Дослідникам вдалося знайти рештки двох людей, але вони абсолютно не схожі на традиційні та не відповідають загальноприйнятним християнським.
“Випадково виявлені два поховання являються рештками чоловіка 40-60 років та підлітка (ймовірно дівчини). Обидва поховання у дерев’яних трунах. Однак, якщо друге поховання орієнтовано головою на захід, то перше – на схід, що суперечить християнським традиціям”, – йдеться у повідомленні музейників.
Як зазначають вчені, обидва захоронення безінвентарні і ймовірно, відносяться до 17-19 століттю.
Рештки будуть передані антропологам Інституту археології НАН України.
Відзначимо, у Вінницькій області біля села Побережне українські археологи натрапили на поховання яким близько 2 тисячі років.
Незвичайне відкриття зробили співробітники “Рятівної археологічної служби” та Національного музею історії України, які провели пошукові дослідження з метою з’ясування археологічного контексту цих знахідок.
За словами дослідників, було встановлено, що речі відбувалися з території могильники та поселення черняхівської культури, які розташовані біля села.