Всеукраїнська конференція з міжнародною участю «Пам’ятки культури польської спільноти в Україні: проблеми і перспективи збереження»

Новини факультету

27 травня 2021 р. історичний факультет виступив співорганізатором Всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференція з міжнародною участю «Пам’ятки культури польської спільноти в Україні: проблеми і перспективи збереження». Науковий захід був присвячений Всеукраїнському дню культурної різноманітності в ім’я діалогу. Окрім нашого факультету організаторами конференції були Національний історико-архітектурний заповідник «Кам’янець», Хмельницький обласний науково-методичний центр культури і мистецтв, Хмельницька обласна і Кам’янець-Подільська міська організації Національної спілки краєзнавців України та Фундація «Центр Польсько-Український».

Учасниками наукового заходу стали українські вчені, пам’яткоохоронці, працівники музеїв, заповідників, архівів та вищих навчальних закладів, які представляли різні міста України та Республіку Польщу. Із зверненнями до учасників виступили організатори конференції: Василь Фенцур, генеральний директор НІАЗ «Кам’янець»; Олександр Комарніцький, доктор історичних наук, професор, заступник декана історичного факультету Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка; Сергій Шпаковський, заступник директора з питань охорони культурної спадщини Хмельницького обласного науково-методичного центру культури і мистецтв; Міхал Міхальський, керівник експертного відділу Національного інституту польської культурної спадщини за кордоном «Полоніка».

Робота наукової конференції пройшла плідно з презентаціями до виступів та обговоренням доповідей. В підсумках прозвучали практичні пропозиції, які доречно реалізувати в Кам’янці-Подільському для популяризації, вивчення та збереження пам’яток архітектури. За результатами конференції заплановано видати збірник наукових праць, який буде переданий в бібліотеки та представлений в електронному форматі.