Всеукраїнська конференція, приурочена пам’яті видатного українського археолога Анатолія Гуцала

Новини факультету

26 листопада відбулася ХІ Всеукраїнська науково-практична конференція «Археологія & Фортифікація України», приурочена світлій пам’яті видатного українського археолога, доцента Гуцала Анатолія (1946–2021), яку організував Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник.

Зазначимо той факт, що Анатолій Федорович Гуцал зробив значний внесок у розвиток археології та давньої історії України. Він – організатор та учасник близько 50-ти польових сезонів, низки розвідкових експедицій, під час яких виявив безліч раніше не відомих пам’яток археології, описав і встановив точне місцезнаходження більше 2000 старожитностей.

Учні Анатолія Федоровича – видатні українські археологи, знані як на теренах нашої вітчизни, так і далеко за її межами.

Розпочав пленарне засідання конференції Олександр Заремба, директор Кам’янець-Подільського державного музею-заповідника. Він закцентував увагу на важливості проведення таких заходів для історичної та археологічної науки і побажав учасникам жвавих дискусій та плідної роботи.

Із доповіддю про спогади Гуцала А.Ф. як про викладача та вчителя виступив Олександр Федьков, доктор історичних наук, професор, завідувач кафедри архівознавства, спеціальних історичних та правознавчих дисциплін К-ПНУ. Олександр Миколайович окреслив основні віхи життя Анатолія Федоровича, висвітлив інформацію з особової справи видатного дослідника, розповів про досвід співпраці з ученим.

Спогадами про вчителя поділився археолог Олександр Могилов, кандидат історичних наук, старший науковий співробітник Інституту археології НАН України, який розповів про проведені спільно з учителем археологічні експедиції, вказавши на відданості Анатолія Федоровича археологічній науці.

Про останній науковий та методичний доробок ученого поділився Віталій Гуцал, кандидат історичних наук, асистент, завідувач Науково-дослідної лабораторії археології К-ПНУ.

Подальша робота конференції відбувалася у двох секціях: «Давня і Середньовічна археологія України» та «Історія та розвиток фортифікації України». Доповідачами на конференції стали вчені з усіх куточків України: Києва, Переяслава, Хмельницького, Львова, Ужгорода, Хотина, Дніпра, Меджибожа, Кам’янця-Подільського тощо. На конференції також була представлена доповідь від учасників із Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії.

Варто зауважити, що значна частина учасників конференції – доповідачів та слухачів – є учнями Анатолія Федоровича. Приємним є те, що до прослуховування доповідей передових учених долучилися студенти – учасники археологічного гуртка історичного факультету Університету Огієнка, який впродовж багатьох десятиліть очолював Анатолій Федорович.

Максим Сльозкін, магістрант 2 курсу історичного факультету,

Юлія Лисецька, студентка 2 курсу історичного факультету,
староста археологічного гуртка