Архівна наука як синтез теорії та практики

Новини факультету

Архіви – це матеріальна основа історичної пам’яті національних і соціальних спільностей світу. Тому питання формування, збереження та використання документів має першочергове значення для кожної держави.

У стінах Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка вже втретє проводять форуми, присвячені  науково-практичним проблемам архівознавства і вдруге пройшла науково-практична конференція «Архівістика: теорія, методика, практика», яка має статус міжнародної. Разом з університетом співорганізаторами цьогорічного  форуму є Державна архівна служба України – центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику у сфері архівної справи, Український науково-дослідний інститут архівної справи та документознавства, Державний архів Хмельницької області, а також громадські організації – фахова Спілка архівістів України  та «Центр перспективних досліджень та регіонального розвитку». Важливість цієї конференції полягає й у тому, що вона відбувається в переломний час реформування архівної галузі в Україні, яка матиме важливе значення для її перспектив.

Означений форум мав свої особливості: він проходив в умовах карантинних обмежень і проходив в онлайн-режимі. Попри це, у ньому зголосилися взяти участь понад сім десятків учасників, які виголосили 71 доповідь. Міжнародний статус конференції засвідчили п’ять його учасників, які представляли Білорусь, Польщу та Росію. Її високий фаховий рівень засвідчував склад доповідачів – це 11 докторів і 35 кандидатів наук. Майже 30 осіб представляли архівну галузь, зокрема це керівники Укрдержархіву, директор Українського науково-дослідного інституту архівної справи та документознавства, 4 директори та два заступники керівників архівних установ. Учасниками конференції були представники професорсько-викладацького складу вишів, наукові співробітники, музеєзнавці, докторанти та аспіранти, студентка. Про наступність поколінь у розвитку архівної науки засвідчував віковий склад учасників: від студентів до знаних фахівців, сивочолих професорів. Приємно, що активним учасником форуму був старійшина українського архівознавства, доктор історичних наук, професор Київського національного університету ім. Т. Шевченка Ярослав Калакура.Засідання конференції здійснювали за декількома напрямами: історія становлення та розвитку архівної справи в України; постаті в царині архівної справи; Україна та сусіди у світовій архівній спадщині; історико-регіональні дослідження та архівна справа; збереження, формування та раціональне використання фондів – важливий напрям роботи архівів; традиційні та інноваційні методи архівної діяльності; сприяння архівів формуванню культури академічної доброчесності; корпоративна культура діяльність архівів.

Після традиційних привітань співорганізаторів розпочалося пленарне засідання форуму, головною подією якого стала доповідь керівників Державної архівної служби України Анатолія Хромова та Лариси Левченко, присвяченої історії архівної системи України та перспективам її розвитку у контексті проєкту Закону України «Про національні архівні ресурси, управління документацією та архівами». Наступні доповідачі порушували актуальні проблеми теорії, історії та практики архівної справи, історичного джерелознавства. Значний інтерес викликала доповідь доктора філософії Лукаша Холевінського (Університет імені Яна Длугоша у Ченстохові, Польська Республіка) про історичні джерела з історії Кам’янець-Подільської фортеці за матеріалами архівосховищ Польщі. Робота учасників конференції у секціях уможливила розгляд актуальних проблем сучасної архівістики, проведення плідних наукових дискусій і висловлення слушних пропозицій щодо розвитку архівної науки та практики роботи архівних установ. На завершальному пленарному засіданні керівники секцій, доктори історичних наук, професори Лев Баженов, Валентина Бездрабко та Олександр Завальнюк підбили підсумки роботи за вказаними напрямами, висловили міркування про перспективи розвитку архівної справи в Україні. Одностайною була думка про доцільність проведення архівознавчих конференцій у майбутньому.

Олександр Федьков,
доктор історичних наук, професор,
завідувач кафедри архівознавства,
спеціальних історичних та правознавчих дисциплін