Головко Олександр. Русь і Польща в міжнародному житті Європи (Х – перша половина ХІІІ ст.). – 600 с.

Новини факультету

Вийшла друком монографія Головка Олександра “Русь і Польща в міжнародному житті Європи (Х – перша половина ХІІІ ст.)”, 600 с.

В монографії розглядається історія політичних взаємин Русі і Польщі впродовж двох з половиною століть – з кінця Х до середини ХІІІ ст. Виникнення цих відносин тісно пов’язане з формуванням державних територій Русі і Польщі. Підвищена зовнішня активність і відсутність чіткого етнічного розмежування призвели до виникнення конфліктних ситуацій у розвитку русько-польських взаємин в першій третині ХІ ст. Подолання суперечностей в 40-х роках ХІ ст. сприяло нормалізації  двох найбільших слов’янських країн, тривалої тенденції до підтримання між ними військового і політичного союзу. Цей союз в другій половині ХІ – на початку ХІІ ст. мав велике значення для Польщі в її стосунках з Германською імперією і її союзником Чеським князівством, для Русі в її протистоянні з кочівниками.

Зі вступом Русі і Польщі в добу удільної роздробленості в середині ХІІ ст. взаємини двох країн   набувають  характер відносин окремих князівств, перш за все Волинського, Галицького, Краківського, Сандомирського, Мазовецького князівств. На початку ХІІІ ст. в умовах виникнення політичної кризи на Волині і Прикарпатті спостерігається прагнення східних польських князівств поширити на ці землі свої впливи.  Вторгнення монгольських полчищ до Східної і Центральної Європи, виникнення їх держави в нижній течії Дона і Волги в середині ХІІІ ст. гостро поставили питання про формування союзу країн Центральної і Східної Європи для захисту від експансії зі сходу. В цей час Волинська держава підтримує союзні відносини з Краківським, Сандомирським і Мазовецьким князівствами. В другій половині 40-х – на початку 60-х років ХІІІ ст. ці ж союзники вели війни в Центральній Європі, зокрема здійснили декілька виправ до Прибалтики.

Видання має 117 ілюстрацій.

Книга розрахована на студентів, викладачів, науковців, а також на широке коло читачів, які цікавляться середньовічним минулим України, Польщі та їх сусідів.