Мотиваційний лист Подлюк Юлії

Новини факультету

Рубрику “Мотиваційний лист” продовжує випускниця історичного факультету спеціальності “Політологія” Подлюк Юлія, яка поділилася своїми аргументами на користь обраної свого часу спеціальності

Що першим спадає на думку при згадці про студентське життя? Безкінечне сидіння за підручниками або такі ж безкінечні гулянки. Ці стереотипи досі існують у нашому суспільстві. Дехто справді може так уявляти свої університетські будні. Та насправді студентське життя набагато цікавіше, ніж може здатися на перший погляд. Бо це не лише навчання.

Розповім про себе.

Я вступила на спеціальність “Політологія” у Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка у 2015 році. Чому вибрала саме цю? Коли переглядала спеціальності, заінтригувала назва – щось пов’язане з політикою. Як виявилося, все набагато складніше. Не просто пов’язане з політикою, а й із соціологією, психологією, історією, філософією, міжнародними відносинами, піаром – список можна доповнювати ще довго.

Ми вивчали політичні режими, розбирали міжнародні конфлікти, вчилися складати політичні програми, писали статті, розробляли власні опитування, працювали на виборах. Ми шукали відповіді на запитання: чому українці обрали Зеленського? Чи можливий у світі єдиний уряд? Чи пропаганда – це завжди погано? та сотні інших. А поміж тим пили каву в університетському буфеті, гуляли затишними вуличками старого Кам’янця, подорожували, сміялися з жартів наших викладачів, святкували День студента і … дорослішали.

Мені завжди подобалося, що під час навчання можна почуватися вільною. Хоч ми мали обов’язки – здавати заліки, іспити, контрольні, нам ніхто не забороняв досліджувати те, що ми самі хотіли.

Політологія – це не лише про майбутню професію, а й про суспільну, політичну та національну свідомість. Ми вчилися розуміти, у якому світі ми живемо. Бо політика не ізольована десь у київських чи брюссельських кабінетах. Ми пов’язані з нею незалежно від того, чи розуміємо її, чи ні. Надто важливо це зараз, коли Україна захищаючи свою незалежність сплачує найвищу ціну – людські життя.