Міждисциплінарна наукова конференція «Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття – IV»

Новини факультету

7-8 листопада у стінах нашого університету відбулася представницька міжнародна Міждисциплінарна наукова  конференція «Доля поляків і доля Вітчизни: погляд крізь століття – ІV», співорганізаторами якої були Гуманістично-Природничий університет імені Яна Длугоша в Ченстохові (Республіка Польща), громадська організація «Конфедерація поляків Поділля – ХХІ століття», Спілка Науковців Поляків Литви, Вінницька обласна універсальна наукова бібліотека.

Заявки про участь у науковому форумі подали понад 80 науковців, близько 20 з яких представляли заклади вищої освіти Польщі і Литви. Варто зазначити, що абсолютна більшість іноземних представників брали очно-дистанційну участь у роботі конференції.

Із вітальними словами до учасників наукового заходу звернулися ректор Гуманістичо-Природничого університету імені Яна Длугоша у Ченстохові доктор наук, професор Анна Випих-Гавроньска, перший проректор нашого університету кандидат історичних наук, доцент Володимир Дубінський.

На пленарному засіданні виступили доктор, професор Гуманістичо-Природничого університету імені Яна Длугоша у Ченстохові Річард Маєр, наукова спіробітниця Інституту досліджень культури Литви (м. Вільнюс), доктор габілітований Генрика Ільгевич, доктори історичних наук, професори нашого університету Семен АбрамовичАнатолій ФілінюкСтефанія БаженоваОлександр Завальнюк.

Після цього учасники продовжили працювати у складі трьох секцій («Польська мова, література, мистецтво: традиція, впливи та інтерпретації», «Польська спільнота в суспільному-політичному, соціально-економічному та культурному вимірах: історична ретроспектива», «Поляки і Польща в сучасному світі: філософський та політологічний аспекти»).

За підсумками конференції Гуманістично-Природничий університет імені Яна Длугоша в Ченстохові планує видати колективну монографію.

Олександр Комарніцький,
доктор історичних наук, професор,
заступник декана історичного факультету
наукової роботи і міжнародних зв’язків