Лекція-тренінг «Грантовий менеджмент» у межах інфоднів Українського культурного фонду та Бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні

Новини факультету

15 червня за ініціативи декана історичного факультету Анатолія Глушковецького в межах інфоднів у залі засідань К-ПНУ  відбулася лекція-тренінг «Грантовий менеджмент» від представників Українського культурного фонду та Бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні для академічної спільноти університету, представників культурних організацій міста та всіх охочих.

У вступному слові перший проректор університету Володимир Дубінський представив спікерів заходу, вручивши їм символічний подарунок -наукову продукцію, у якій відображена історія Університету Огієнка, відзначив важливість таких зустрічей для розвитку культурної сфери в Україні.

Лектори представили можливості для сфери культури та креативних індустрій.

Зокрема, виконавчий директор Українського культурного фонду Владислав Берковський розповів про діяльність фонду й окреслив його стартегічні цілі: підсилення інституційної та фінансової спроможності, сприяння творенню культурного продукту, підсилення ролі культури у розвитку суспільства, інтернаціоналізація української культури.

Пан Владислав наголосив на важливості збереження культурної спадщини і розвитку української культури в контексті актуальних світових тенденцій та зазначив конкурсні засади, на яких здійснюється підтримка проєктів. Також виконавчий директор розповів про культурні продукти, які може фінансувати УКФ, та актуальні  грантові програми 2023 року.

Заступник виконавчого директора Українського культурного фонду з проєктної роботи Дмитро Решетченко детальніше повідомив про процедуру подання заявки на грант, підготовку проєкту, основні напрями (підтримка якісних освітніх продуктів, сприяння створенню масштабних суспільно значущих подій, відновлення та розвиток культурно-мистецької діяльності, підтримка проєктів, що спрямовані на дослідження, збереження, відновлення, захист та популяризацію української культурної спадщини тощо), етапи відбору проєктної заявки, оцінювання, переговори, підписання договору.

Більше інфомації про програму «Креативна Європа», проєкти та ініціативи, які вона підтримує, наскрізні пріоритети, конкурси, зокрема про конкурс «Європейські проєкти співпраці» та бюро програми ЄС «Креативна Європа» в Україні, розповів учасникам зустрічі провідний експерт Бюро програми Європейського Союзу «Креативна Європа» в Україні Микола Ульянов.

Також лектори продемонстрували проєкти, які вже були реалізовані за їхньої підтримки в Кам’янці-Подільському та Хмельницькій області.

Наприкінці лекції-тренінгу відбулось обговорення актуальних питань, зокрема окреслили можливості та перспективи для університету й міста. Також експерти поділилися планами на майбутнє та розповіли про нові грантові програми і проєкти.

Дякуємо спікерам за цікаву та інформативну зустріч! Захищаймо Україну на культурному фронті!

Довідка.

Український культурний фонд ‒ державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір.

«Креативна Європа» – це програма Європейського Союзу, яка підтримує культурний, креативний та аудіовізуальний сектори. Мета програми: захист, розвиток та промоція європейського культурного та мовного розмаїття, а також спадщини; підвищення конкурентоспроможності та економічного потенціалу секторів ККІ, зокрема аудіовізуального.

Пресцентр К-ПНУ